Hoppa till sidans innehåll

Historia


Under början av 50-talet var bordtennis en sport som sysselsatte många i Katrineholm, med ett flertal aktiva klubbar. KFUK-KFUM Bordtennis i Katrineholm var en av dem. År 1954 ordnades det första stora evenemanget för klubbens del. Det var en uppvisningstävling med bland andra storheter som Johnny Leach och Richard Bergmann från England samt Katrineholmaren Rolf Claesson.

 Program för tävlingen 1954.

 

Flera av Katrineholms bordtennisklubbar försvann under 60-talet. KFUK-KFUM levde kvar. En pingisskola drogs igång och verksamheten blev mer organiserad. På den tiden höll föreningen till i en källarlokal på Jägaregatan. Klubben växte och vid slutet av 70-talet började dess storhetstid.

År 1978 spelades landskampen Sverige - Kina i den då nybyggda Duveholmshallen. Klubben och Katrineholms-Kuriren stod för arrangemanget. Publiken som var där hade tillfälle att se Stellan Bengtsson och Ulf Thorsell i en kamp mot kineserna. I den nybyggda sportanläggningen fick klubben en större och bättre lokal.

 

Affisch inför landskampen.

 

På 80-talet bröt sig klubben delvis loss från KFUM och bildade en egen förening för att kunna ha en mer tävlingsinriktad verksamhet. Störst var intresset bland ungdomar som deltog framgångsrikt i många tävlingar. I distriktstävlingarna var det Katrineholm, Järna och Eskilstuna som turades om att stå överst på prispallen under några år.

Det pågick också ett rikt och givande utbyte genom lägerresor till bland annat Tyskland.

År 1982 var klubben ansvarig för Senior-SM i Katrineholm.

Senare delen av 80-talet och första halvan av 90-talet var en period med många spelframgångar. Damerna nådde upp till div. 1. Herrarna spelade i div. 3 i flera år och lyckades även ta sig upp till div. 2. År 1993 hade KFUM tre duktiga ungdomar som fick representera klubben på Ungdoms-SM i Skara.

Vid sidan av alla skickliga Katrineholmsspelare har ett antal inlånade spelare från bland annat Lettland bidragit till klubbens framgångar under åren.
 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:58

Katrineholms BTK

table-tennis-4046307_1280-300x200.jpg

Postadress:
Katrineholms BTK - Bordtennis
Duveholmshallen, Västgötagatan 31
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Duveholmshallen, Västgötagatan 31
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@katrineholmbt.c...

Se all info